Marmonin vaellusvuodet


Marmon Turun Artukaisten lentokentällä purjekoneiden hinauslaitteena vuonna 1938.
 
   
Yksityiskohtia vinssin kelasta ja hätäkatkaisulaitteesta.
Kuvat J.Larinkari


Artukaisten kentällä 1938. 
Kuljettajana Mikko Moisio, kyydissä istumassa Veikko Linnaluoto

Oltuaan marsalkka Mannerheimin käytössä 20-luvun loppuvuodet, Marmon sitten myytiin. Perimätiedon mukaan Marmon siirtyi Ruhalan kartanoon Ruovedelle paroni Aminoffin omistukseen. Tämä vaihe Marmonin historiassa on toistaiseksi hämärän verhooma, mutta toivoaksemme siihen saadaan joskus valaistusta. 

Kolmikymmenluvun lopulla Marmonista löytyy jälleen tietoja. Turkulainen tehtailija Rettig lahjoitti sen Turun Lentokerholle. Turun Lentokerholla ollessaan se osallistui myös "Karmankolon kuningas" nimisen elokuvan filmauksiin, mutta varsinaisesti he hinasivat sillä purjekoneita ilmaan.

Purjekoneiden hinauslaitteeksi Marmon oli epäilemättä erinomaisen sopiva laite: suuri ja jykevä moottori jossa oli huikea vääntö. Oheisissa kuvissa näkyy hyvin miten hinaus oli järjestetty. Auto seisoo paikallaan tukevilla pukeilla ja toiseen takapyörään on  kiinnitetty vintturin kela jolle vetovaijeri puolautuu. Kuljettaja huolehtii purjekoneen hinauksen onnistumisesta hinausnopeutta säätelemällä.  Hänellä on myös hätäkatkaisin eli kuvassa ohuena näkyvä vaijeri,  josta vetämällä giljotiinin paino putoaa ja terä leikkaa vetovaijerin poikki. Marmonin tasauspyörästö oli lukittu valamalla se täyteen valkometallia. Muutenhan vain toinen takapyörä olisi pyörinyt, mutta vintturin kela ei lainkaan. "Onneksi käyttivät pehmeätä valkometallia eivätkä esimerkiksi hitsanneet", kommentoi eräs entisöijä Otaniemessä kuutisenkymmentä vuotta myöhemmin...

Sodan ajan Marmon seisoi vanhan Varsinais-Suomen Ilmapuolustusyhdistyksen hallissa ja rapistui pahan kerran. Perimätiedon mukaan saksalaiset sotilaat tekivät sen nahkasisustuksesta saappaanvarsia ja ehkä myös matkalaukun, sillä Marmonin kuljettajan poika Erkki Lehtinen kertoi nähneensä kerran matkalaukun, joka oli kuulemma tehty Marmon merkkisen auton penkin nahasta. Turun lentokerholta Marmon siirtyi sitten eräälle Kuusistossa asuneelle autonkuljettajalle.

 


Marmon    Marmon Suomessa    Marmon ja Mannerheim    Marmonin vaellusvuodet    Marmon ja teekkarit    Entisöinnin alku

Marmon history     Historic pictures    Marmon restoration    Technical data    Missing_parts